Ученици

Ученици бойкотират часовете, за да обявят грипна ваканция

Учениците от Кюстендил масово се наговаряли да се бойкотират учебните часове и да не ходят училище, за да излязат в грипна ваканция.

Това установи „Монитор“. Изглежда хлапетата са постигнали целта си, тъй като от днес (29-ти януари) Регионалната здравна инспекция обяви грипна епидемия на територията на общините Кюстендил, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно.

„Още преди ден при нас се наговаряха масово деца да не ходят на училище, за да обявят грипна епидемия. Децата бяха от 6-и и 7-и клас. Със сигурност обаче има и много болни. При клас от 23 деца, днес на училище бяха едва 11. Дори и някои да са решили да не ходят на училище се вижда, че има много болни, които си ги взимат родителите по време на часовете“, коментира класен ръководител на петокласници в едно от най-големите училища в Кюстендил. Децата са взели „пример“ от връстниците си от столицата, които миналата година също призоваха за бойкот. Тогава те се бяха организирали чрез социалните мрежи и призоваха никой да не ходи на училище, за да ги пуснат във ваканция. Тези, които бяха в класните стаи, пък заляха фейсбук със снимки с медицински маски. В кюстендилска област най-засегнати от грипа са във възрастови групи от 5 до 14 г. и от 15 до 19 г., обявиха от РЗИ. Поради висока седмична заболяемост /303%/ продължава грипната епидемия на територията на община Дупница.

Класните стаи в повече от половината училища у нас – 1292, останаха празни днес. Заради обявената грипна ваканция, учебният процес бе преустановен във всички школа в 13 области. Учениците в София -град, София – област, Варна, Благоевград, Ямбол, Пазарджик и Перник ще се върнат в клас на 6-ти февруари, тъй като тяхната ваканцията е до 4-ти и се слива с междусрочната, която е на 5-ти. Няколко дни по-малко почива учениците от област Кърджали. Техните учебни занятия продължават на 3-ти февруари. Заради висока заболеваемост, почивка до края на седмица пък имат учениците от областите Габрово, Бургас, Смолян и Хасково. В Монтана днес е последният ден от грипната ваканция.

Учениците в област Сливен пък излизат в грипна ваканция от днес до 7-ми февруари, като тяхната почивка ще продължи и след началото на втория учебен срок, тъй като хлапетата трябва да се върнат в клас на 10-ти. Така заради епидемията в сряда ще останат празни класните стаи във всички училища в 14 области.

В други шест области пък днес учебните занятия бяха преустановени само в отделни училища, заради големия брой отсъстващи ученици. Това са областите Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Разград. В цялата Пловдивска област днес беше обявена грипна епидемия от 29-ти до 4- ти февруари, но от образователния инспекторат все още не са обявили дните за неучебни.

Незасегнати от грипната епидемия в страната пък 8 са области – Видин, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Стара Загора, Търговище и Шумен.

Източник: monitor.bg