Ученици

Учениците ще почиват 15 дни през май

Много празници, изпити и избори са причината месец май за учениците да означава повече време извън училище, отколкото зад чина. Разбира се става дума за взимането на нов материал и уроци, тъй като изпитите едва ли са приятна тема за децата.

Още от първия ден на месеца се започва с почивката, тъй като 1 май е международен ден на труда. До шести влизат дните около Великден и Гергьовден.

Почивен е и следващия понеделник – 13 май, който се явява първият ден след парламентарните избори. По традиция този ден не се учи, тъй като изборните секции, огромен брой от които в училищата, се привеждат в първоначалния си вид.

Следващата събота обаче, 18 май, ще се учи.

На 21 и 23 май децата пак ще са във ваканция, тъй като тогава се провеждат изпитите след седми клас по български език и литература и математика, както и задължителната матура по български език и вторият зрелостен изпит.

На 24 май следва разпускането за Деня на славянската писменост – петък, но с прибавянето на съботата и неделята се получава още една миниваканция.

Така излиза, че през месеца децата ще са в клас 16 дни, а останалите 15 – където си пожелаят, пресмята в. „24 часа“.

Зам.-министър Мариана Банчева обаче предупреди педагозите, че трябва много добра да организират работата си, за да не се пропусне важен материал.

„Това е тяхно професионално всекидневно задължение, така че от изрични напътствия няма нужда. Учителите имаха време да си направят гъвкавото планиране, защото май е месецът на външното оценяване“, коментира тя.