Ученици

Учениците-фантоми-проблемът на образованието ни днес!

Според твърдение на „Нова телевизия”, за две седмици само две бусчета с общо 17 ученици – от Божурище и София, са отишли на училище. Нямам право да пиша отсъствия – по преценка на директора се пишеше в официалния дневник това, което иначе пишех в друга тетрадка като фактическа обстановка, твърди преподавател.

Или ставаш част от системата, или излиташ, е горчивата учителска сентенция. То къде не е така, работа на министерството (бел. ред. – МОН) е да установява, колко ученици са в клас, заяви директорът на училище Димитър Димитров. На него му беше пуснат запис на негов разговор и преподавател в училището, където се чува ясно, как буквално тече пазарлък, кой да мине в следващия клас и кой не. Може да е скалъпено, даде на заден ход Димитров, който същевременно призна, че е водил разговори, кой минава и кой не, защото иначе какъв директор бил.

Иначе проверки за присъствие в училище е имало, но регионалният инспекторат не е открил нищо нередно, защото отсъстващите са с медицински бележки. Правосъдието трябва да се сезира. Децата са там, в махалата – те трябва принудително да бъдат докарани в училище. Мога да ви кажа, как се прави в Германия – на третия ден идва полицейска кола и откарва детето в училище, коментира бившият министър на образованието Сергей Игнатов. И припомни, че като министър давал предложение за такива тежки мерки, но депутатите го обвинили, че тормози родителите. Ако така продължава, след 30-40 години пенсиите ще са още по-малки, защото няма да има кой да работи, заключи Игнатов.

Източник: actualno.com