Ученици

Учениците с над 7 дни отсъствия от училище заради настинки

Учениците губят повече от 7 дни годишно от учебния материал заради отсъствия в резултат на кашлица и простудни заболявания. Това съобщи специалистът по уши, нос и гърло в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Диана Попова, позовавайки се на изследване. Малките деца се разболяват много по-често от възрастните от простудни заболявания. Възрастните прекарват средно от две до пет настинки в годината, а децата – до десет.

Родителите и другите възрастни, които са в непрекъснат контакт с деца са изложени на по-висок риск от вирусна инфекция. За да избегнат заразяването с простуда и грип, те трябва много редовно да си мият ръцете. Проучване показва още, че хора, които спят по-малко от 7 часа на нощ са три пъти по-склонни да се разболеят от простуда от тези, които спят повече от 8 часа. Също така е доказано, че над осем часовият сън води до подобрено здраве. Тези, които живеят в стрес или са преживели наскоро стрес са по-склонни да се заразят с простудно заболяване и дори грип. Причината е, че той потиска отговора на организма към кортизол и по този начин повишава риска да се разболеем.

Междувременно стана ясно, че Министерство на здравеопазването предприема мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. От там съобщиха, че за целта е сформирана междуведомствена работна група.Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.

Източник: monitor.bg