Ученици

Учениците с личен профил в училище

От новата учебна година всеки ученик в България трябва да има личен профил, съставен от съответното училище. Въпросното „портфолио“ ще съдържа данни за детето, както и списъкът с индивидуални задачи през годината, а също така и оценъчна карта към тях.

Това беше обявено от зам.-министрът на образованието Милена Дамянова

„Хубавото на ученическото портфолио е, че ще е разгърнато във времето и ще съдържа задачите, които ще изпълняват учениците през цялата учебна година. По този начин ще може да се проследи напредъкът и „слабите“ им страни през годината“, обясни Дамянова, цитирана от „Труд“.

В оценъчната карта ще бъдат изброени критериите за оценяване на всяка задача. Въпросните критерии ще са достояние на всеки ученик преди старта на заданието. Освен това ще има възможност и за самооценка.

Дамянова уточнява, че при разлика между самооценката и оценката от учителя ще следва дискусия между двете страни с цел изчистване на разликите в мненията.

В профила няма да има оценка за поведението на ученика. Кампанията по изготвяне на файловете започва още този месец, а Дамянова се надява до края на академичната 2012/2013 г. поне половината от учащите се в системата на средното образование да разполагат с личен профил.

Подобно ученическо портфолио е въведено вече в езиковата гимназия в Перник.

Идеята на проекта е ученическото портфолио да се допълва с всяка следваща година и когато даден ученик е приет да учи в друго училище, то да му бъде предоставено.

Още по темата