Ученици

Учениците са в рисковата група на пушачите у нас

На 31-ви май-световният ден без тютюнев дим, агенции, изследващи обществените нагласи стигат до извода, че българските ученици са сред най-рисковата група в общоевропейски мащаб, по отношение на тютюневия дим. Става дума да рискова среда не само при пряката употреба на тютюневи изделия, но също и за така нареченото „пасивно пушене”, когато децата стават обект на агресивна среда, в която те непринудено вдишват тютюневия дим.

В социалните мрежи все по-често се правят препоръки за повече ангажираност от страна на учители и директори на училища, които да осъществяват контрол за превенция на тютюнопушенето сред средношколците.

Пушенето отдавна не е признак за социална зрялост, както преди години това беше възприемано. Поради тази причина процентът на учениците-пушачи през годините беше намален, но в последните години цифрата отново е стряскаща, особено когато се сравнява със същия процент в други държави-членки на ЕС.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г. През 2016 година мотото на Световния ден е „Стандартизираните опаковки – нека бъдем готови за тях”. Изследвания върху здравното въздействие на „обикновените” или стандартизирани пакети с цигари показват, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на навика и могат да намалят броя цигари,които консумират пушачите.