Ученици

Учениците по 4-5 часа в интернет на ден

Учениците са поне 30 астрономически часа седмично онлайн, като тук влизат и повече от 60 минути в сайтове с порнографско съдържание, сочат данни от проучване на фондацията за защита на детето в интернет „Делфин“. Най-много се посещават сайтовете за запознанства и социалните мрежи. Това обаче крие сериозни опасности за тях.

„Най-честите ни сигнали през изтеклата година са за детска порнография и забранено съдържание за възрастни, които са достъпни в сайтове за подрастващите“, коментира Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет, цитиран от „Монитор“.

„Социалните мрежи крият най-големите опасности за учениците в мрежата“, коментира още той.

Най-новата мода сред средношколците е създаването на фалшив профил на съученик.

„Всеки втори сигнал за неправомерност в социалните мрежи е за измамен профил“, споделя експертът, като уточнява, че в момента това е и най-новата мода сред средношколците.

Според него децата трябва да започнат да се обучават на безопасно поведение в мрежата още от първи клас. Те трябва да са наясно как да пазят паролите си и достъпа до лична информация, като така ще се намалят случаите на злоупотреби.

Експертите от Центъра по безопасен интернет застават на мястото на отсъстващите учители в училиша в цялата страна. Така, вместо да имат свободен час, децата се обучават как да се пазят в мрежата. „Училищното ръководство ни изпраща съобщение за отсъствието на даден учител и ние заемаме неговия час“, обяснява Георги Апостолов.

С новия просветен закон всички ученици ще имат по един час на ден в училище за свободно сърфиране в интернет. Той няма да измести занятията по информационни технологии, а ще осигури на децата свободен достъп в нета. Затова издателските къщи вече пишат учебници за безопасен интернет.