Училища

Учениците от 7 и 12 клас ще се върнат в училище само за матурите

Учениците от 7 и 12 клас ще се върнат в училище само за провеждането на еднократни изпити – това съобщи тази сутрин в ефира на Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като преди дни премиерът допусна те да продължат учебния процес не дистанционно, за да могат да си вземат изпитите.

Бившият вицепремиер уточни, че вчера въпросът е бил обсъден на политически съвет на управляващата коалиция, в края на който с Бойко Борисов е решено, че учениците ще се върнат в клас само два пъти – за двете матури, в различни дни.

„Нашият комитет обсъди мярката и реши, че връщането на учебния процес би означавало единствено разпалване на нови огнища и действия, граничещи с убийство. Няма проблем в класните стаи, където децата са на 2 метра и са с маски. Но какво става в междучасията, в коридорите, където контролът е по-малък?“, попита той.

Малко по-късно и председателят на Националния оперативен щаб проф. ген. Венцислав Мутафчийски също потвърди това по време на ежедневния сутрешен брифинг:

„Вчера водихме три разговора с министъра на образованието заради постъпили много запитвания от родители и ученици и засега изкристализира общото мнение, че към края на май ще бъде дадена възможност за полагане на изпитите на учениците от 7 и 12 клас. Не става въпрос за масово връщане в клас“.

Вчера и синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“, изготвена въз основа на анкета с близо 20 000 участници, че всички ученици трябва да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение. Спирането на транспортните връзки между малките населени места е пречка за всяко физическо присъствие на учители и ученици в образователни институции, изтъкнаха от профсъюза.

Оттам смятат, че учениците от 12-и клас могат и е разумно да завършат учебната година, без да влизат в училищата, като само при провеждането на матурите да присъстват „физически“. Учебният материал за годината ще бъде взет до 13 май, което обезсмисля тяхното връщане в клас, отбелязват от профсъюза.

От синдиката дори предполагат, че много от учителите вероятно ще откажат да са квестори, тъй като са в рисковата група „55+“ и предпочитат да бъдат предпазливи. Това ще бъде проблем за образователните институции.

Преди това родители излязоха с петиция против идеята за връщане на всички деца.

Това е безумие – в края на учебната година да пуснем децата на училище. Досега защо стояха вкъщи? Категорично няма да пусна децата си на училище, докато не мине пикът на заразата“, каза Кристина Николаева.

„Как тези деца, които са рисков контингент, ние ще ги пуснем в училище, как ще пуснем учителите, които не са в млада възраст? Рискът е много голям, цялата карантина къде отива?“, коментира и Надежда Георгиева, също майка на седмокласник.

Източник: dir.bg