Институции

Учениците ни страдат от интернет зависимост

В русенското отделение за лечение на зависимости към Областния диспансер за психични заболявания са регистрирани първите случаи на страдащи от компютърна зависимост, е съобщил началникът на отделението д-р Станислав Иванов. Неотдавна проучване в Пловдив откри, че 1/4 от учениците страдат от зависимостта.

 

Сред пристрастените са ученици, възрастни, мъже и жени. Много често часовете престой пред компютъра са комбинирани и с употреба на алкохол. При такива случаи зависимостта става двойна.

 

Според наблюденията на д-р Станислав Иванов близките на пациентите рядко търсят медицинска помощ при такава зависимост, както при хазартната, тъй като трудно забелязват проблема.

 

В Русе предстои обучение за лечение на интернет зависимостта, тъй като все още в страната липсва опит.

 

Неотдавна проучване в Пловдив установи, че близо 1/4 – 23,6% от учениците в града се намират в средна фаза на зависимост, 3,5% са пристрастени напълно на към Интернет.

 

Световната здравна организация поставя зависимостта от интернет, като пета по значимост сред зависимостите.

 

Учениците страдащи от средна фаза на пристрастеност се нуждаят от професионална психологическа помощ. Те често трудно се откъсват от заниманията си с компютър, често пренебрегват задълженията и семейството си, обездвижени са и също така страдат от неправилно хранене.

 

Напълно пристрастените към интернет ученици са с деформирано самосъзнание – живеят във виртуална реалност. Те са затворени в себе си, гневни, неудовлетворени от всичко, което ги заобикаля. При тях се стига до деградация на личността. Отпаднали са от редовните форми на обучение в училищата.

 

Характерно за зависимостта от интернет е все повечето време прекарвано в мрежата, оставането там сам все по-дълго. Страдащите от зависимостта не считат интернет за източник на образователна информация, за тях мрежата е възможност да бъдат забелязани, имат много приятели, но само в интернет. Всички ученици, зависими от интернет неизбежно имат и проблемни отношения с родителите си.