Институции Ученици

Учениците наваксват часовете по музика и рисуване с 1-2 седмици повече в клас

Часовете по музика, изобразително изкуство, както и тези по практика на професионалните гимназии може да се наложи да се наваксват присъствено и учебната година да бъде удължена за 1-2 седмици.

Това стана ясно от думите на просветният министър Красимир Вълчев в ефира на канал 3.

Причината е, че те не могат да се провеждат ефективно. „Електронното обучение ще бъде приравнено, но не всички практики могат да се случат вкъщи. Учениците, например, могат да готвят, но при други се изискват специално оборудване”, обясни Вълчев. Той уточни, че дори да има удължаване на учебната година, то ще бъде диференцирано и ще бъде отчетен вече взетият материал. Министърът подчерта, че има резерв тази година да се учи повече, тъй като не всички ученици приключват края на юни месец. Тези в 12-и клас са до средата на май, до трети клас са до края на май, а до 7-ми – до средата на юни.

Вълчев подчерта, че се опитват да покриват минимумите в учебните програми. „89% близо 90% са се включили в дистанционното обучение. Останалите 11% са деца, които нямат таблети и няма електронни устройства, няма книги и отношение към образованието“, обясни той и допълни, че при 2/3 от децата, които не са обхванати в дистанционно обучение, то е смесено – интернет и носене на материали вкъщи.

Просветният министър подчерта, че изпити няма да се отменят. „След 12 клас ще се вземе съгласувано решение да се отложат кампаниите.”, обясни той. По същия начин и изпитите след 7-ми клас няма как да бъдат отменени, тъй като служат за вход за гимназия. Те обаче няма как да бъдат онлайн, допълни министърът. „Тази година всичките ни планове за пролетта се объркаха, през лятото се надяваме да се възстанови нормалния живот. „, каза още Вълчев.

Кандидатстудентската кампания нямало да се провали, тъй като има възможност да се провеждат онлайн кандидатстване и изпити. Според него висшите училища ще се съобразят и ще изтеглят кампаниите напред във времето си. Вълчев уточни, че всеки университет ще решават сам за себе си докога ще продължи в неприсъствена форми на обучение, съобразявайки се с положението у нас. „Проблемът е, че при някои специалности много трудно се провежда обучение в дистанционна среда. Това се отнася най-вече за медицинските специалности, не искаме да ни лекуват лекари, които не са имали практическа подготовка”, посочи министърът.

Източник: monitor.bg