Ученици

Учениците малтретирали учителка сами определят наказанията си

Иновативен подход за санкция и превенция възприеха в  старозагорската професионална гимназия по механотехника „Никола Вапцаров“. Учениците, които заснеха позорния клип с преподавателката си по английски език сами ще трябва да определят наказанията.

На 19 април десетокласници заснеха видео, в което се държат гаменски с учителката си Павлина Колева. Тийнейджърите ще трябва до 27 април да напишат „обяснения“, които ще бъдат обсъждани на следващо заседание.

Едни от потенциалните виновници, макар и косвени – родителите, също разясняват пред педагози „къде са сбъркали“, за да се стигне до това възпитание на отрочетата им.

Инцидентът е накарал гимназията да актуализира правилника си. В много училища в страната ползването на мобилни телефони в час е забранено, но явно тук е трябвало да се случи това, за да се въведе като изискване събирането им преди час.

В бранша обаче се коментира, че докато „парите вървят с ученика“, „резки движения“ за изкореняване на проблемите с агресията и поведението в училище са невъзможни. Изключен ученик или ученици означават финансов минус в размер на хиляди левове.