Ученици

Учениците купуват учебници „втора ръка“, защото излизат два пъти по-евтино

Дни преди първия учебен ден стотици родители от цялата страна са в трескава подготовка за новата учебна година. Особено развълнувани са семействата на първокласниците.

В Русе ученическите униформи варират от 50 до 120 лева, а раниците струват между 30 и 100 лева.

Много семейства вече започнаха да пазаруват, макар и не особено активно, изчаквайки родителските срещи в началото на учебната година. И отново интересът към учебниците втора употреба е много голям. В Русе има няколко места, където можеш да оставиш вече използваните учебници и да си купиш други „втора употреба“, съобщава БНТ.

Заради планови ремонти, една от най-старите гимназии в града няма да отвори врати за новата учебна година. 17 общински училища в Русенска област ще закупят нови шкафчета за ученици от първи до седми клас. Там децата ще съхраняват учебни пособия и лични вещи. Според родителите това ще олекоти значително ученическите раници.

С наближаването на първия учебен ден броят на клиентите расте, защото излиза два пъти по-евтино, сподели Илияна Петкова, която е книжар: „Идват при нас със списъци, автори. Малко е трудно, защото са променени. Тази година има нови учебници… 3, 7 и 9 клас са по нова програма. А по новата програма за 9 клас все още не са отпечатани всички учебници. Пълният комплект за ученик от гимназиалния курс излиза около 150-160 лева, а помагалата и учебните тетрадки също надвишават 100 лева. Най-скъпи са учебниците по история, география и чуждоезиковите. Още повече, че и цените са се променили“.

„С един-два лева нагоре идват новите учебници в сравнение с миналогодишните“.

Дъщерята на Меринч Юсеинов ще е 8 клас в Немската гимназия в Русе и е намерил „втора употреба“ почти всички учебници. „Без специализирания по немски език, който ще се закупи от училището. Иначе около 70 лева са учебниците… Ние сме взели всичко – униформи, всичко останало, само помагала, може би, и тетрадки. И ако за по-малките е важно да имат цветни химикали, моливници и раници с анимационни герои, по-големите са ориентирани към по-модерни чанти и аксесоари за униформите, като и в двата случая отиват немалко пари за покупката им“.

За първи път най-старото училище в Русе гимназия „Христо Ботев“ няма да посрещне своите възпитаници този септември. Причината е планов основен ремонт на сградата. Децата ще бъдат насочени към други училища в централната част на града. В Русе тази година прага на учебните заведения ще прекрачат 1079 първокласници.

Източник: novini.bg