Институции Ученици Училища Учители

Учениците в 5-12 клас в 14 области преминават към онлайн обучение

От 12 и 15 март в онлайн форма на обучение преминават учениците в 5-12 клас в 14 областни града и съответните области. От денс мярката важи в  София -град и област, Силистра, в Бургаска и в Смолянска област, Благоевград, Враца и Ямбол. От понеделник и учениците от 5-и до 12-и клас в Пловдив, Перник, Добрич, Пазарджик и Сливен, от 5-и до 11-и в Кюстендил и от 6-и до 12-и клас във Варна, ще учат вкъщи, според заповед на МОН.

От понеделник се преустановява присъственото обучение на децата във всички детски градини и на учениците от 1-ви до 12-и клас в Свищов, допълни БНР.

В ефира на БНТ1 началникът на  Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева поясни: „Когато децата от 1-ви до 4-ти клас се върнаха на училище, под 400 бяха положителните или контактни случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1 март рязко се покачват, средно с по около 100 на ден, обясни Кастрева. Над 3000 през вчерашния ден са карантинирани, но повечето от тях са просто контактни. Само 9 на 10 000 деца са положителни“. При учителите нарастването на броя на заразените за учителите е подобно. 35% от преподавателите са ваксинирани. „На този етап няма да има промяна за матурите и удължаване на учебната година. Не се обсъжда и отпадането на части от учебното съдържание за изпитите“, поясни Кастрева.

Източник: БНР, БНТ