Училища

Учениците въстават заради ваканция

Темата с почивните дни за учениците около Коледа и Нова година става все по-актуална, а заплахата от неявяване в клас на 3 януари 2011 г. – все по-реална.

Казусът се състои в това, че първият работен (респективно учебен) ден от новата година е едва три дни след настъпването й. Практиката е работещи и учащи да са в почивка (или ваканция) от астрономическото идване на календарната година до първия понеделник след това, както и дните от преди Коледа.

Така например през 2009-та първият учебен ден беше на 5 януари, а тази година на 4 януари. Тинейджърите обаче са решени на всичко, за да си извоюват още ден-два почивка след празниците.

От седмици текат кампании във Фейсбук и други социални мрежи, където учащите са призовавани към крайни действия, едно от които е масово бягане от часовете на 3 януари. Преди седмица с въпроса беше запознат и премиера Бойко Борисов, който обаче не пожела да го коментира пред журналисти.

В Шумен например имат ясен план на действие, информира „Стандарт“. Инициативният комитет от ученици излезе с обръщение до медиите, че следващата събота – 20 ноември, ще се обявят гласно срещу кратката почивка. Протестиращите ще вдигнат и постер с надпис: „Какво следва догодина? Бъдни вечер на чиновете?“. Учениците сравнили своята ваканция с тази на връстниците си от други държави на ЕС. Оказало се, че във Франция, Румъния, Англия, Германия и Австрия децата почиват с няколко дни повече.

По същото време ученически протести вероятно ще има в София, Пловдив, Русе, Разград и Варна, уточняват още учениците-бунтари.

Любопитен факт е, че догодина Нова година настъпва на събота срещу неделя, което означава, че първият работен ден след празниците вероятно ще бъде изместен от понеделник (2 януари) на вторник (3 януари).