Ученици

Учениците във Варненско във ваканция още седмица

Учениците от цяла Варненска област са в принудителна ваканция заради високи нива на заболеваемост и заради тежките метеорологични условия, съобщава сайта Петел.бг.

Ваканцията продължава до 4 февруари. Идния вторник ще се проведе ново заседание на противоепидемиологичната комисия, на която ще се реши дали децата на 5 февруари ще са на училище или ваканцията ще бъде удължена допълнително.

„Мотивите, поради които се налага преустановяване на учебните занятия, са че през последните три дни рязко е скочила заболеваемостта, особено в групата на 15-29 годишните. Остават много заболелите и сред малките деца – от 5 до 14 години“, съобщи шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Божанка Георгиева.

Тя допълни, че всички мерки, които произтичат от решението за грипна епидемия и ваканция ще бъдат разпратени и до кметовете в областта.

През последните дни броят на болните рязко се е покачил и е достигнал 269 на 10 000 души население. Средната заболеваемост за страната е 235 на 10 000 души.

„Рано е да се каже дали ваканцията ще бъде компенсирана с удължаване на първия учебен срок, това е решение, което ще вземем на по-късен етап“, посочи шефът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова.

„Сега е важно децата да останат вкъщи, за да оздравеят и да се свали нивото на заболеваемост“, допълни Генова.