Мнения

Учените не харесват стратегията за научните изследвания

„Учените не приемат новата (от 2011 г.) стратегия за научните изследвания и тя вече е подложена на обществен дебат, който ще продължи до 15 март“, съобщи пред „Труд“ министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

До тази дата всеки може да напише своите предложения за промени. Както и за изменение на правилника за фонд “Научни изследвания”.

„Да, там забавихме промените, но учените ми казаха, че не искат нова сесия при стари правила. Много исках да направя промените по-рано, но първо трябваше да се види защо една безспорно добра идея за фонда се е провалила. Изводът от ревизията е, че той е администриран неправилно“, обясни Клисарова.

„Между 20 и 30 март ще обобщим предложенията и после ще организирам семинар, на който да обсъдим промените. Длъжни сме да стигнем до консенсус. Също така има общо съгласие за въвеждането на минимум от наукометрични показатели по професионални направления при хабилитациите на преподавателите. Обсъждаме ги още. Не сме стигнали до съгласие по темата кой ще контролира прилагането им. Все още обработваме предложенията за стратегията за развитие на висшето образование“.