Ученици

Ученик от Търговище спечели голямата награда на японския външен министър

В Министерството на образованието и науката пристигна открита грама от българското посолство в Япония, с което ни уведомяват за провелата се на 30 март 2015 година Официална церемония по връчване на наградите от поредната 37 Международна изложба за детски рисунки  SEKAI-JIDOGA-TEN. Сред десетте творби, които получават наградата на министъра на външните работи на Япония, е и творбата на десетгодишния Цветелин Станиславов Александров от град Търговище.

В приветствието си специалният гост на Официалната церемония принцеса Такамадо отбелязва, че Международната изложба за детски рисунки е чудесна възможност за обмен и взаимно опознаване на народите. Благодарение на дългогодишния си интерес към рисуването, както и участията и гостуването й на множество международни изложби, тя е открила, че различните народи използват преобладаващо определени цветове, както и че съчетават различните цветове по характерен и специфичен за съответния народ начин, от който може да се получи ясна представа за условията и начина на живот в различните общества, в които израстват и се развиват децата – авторите на рисунките.

Изключително радостен за нас е фактът, че творба на българско дете получава най-престижната в този сектор награда на министъра на външните работи на Япония. Отличието е високо и е повод за гордост като се имат предвид броят на участващите държави – 37,  и броят на рисунките, участващи в конкурса – 36 325.

Своят сертификат Цветелин Александров ще получи от организаторите на церемонията на посочения към рисунката адрес – Школата за изобразителни изкуства при ОДК град Търговище.