Ученици

Ученик от Стара Загора е първият победител на Международни младежки дебати в България

Четиримата най-добри участници в дебатите на немски език в България проведоха миналия четвъртък (31.05.) на финалното състезание интензивен дебат по въпроса: „Трябва ли екстремистките партии в България да бъдат забранени от закона?“.

По време на дебата не само по-доброто познание по темата беше от значение, но и умението да се откликне честно и обективно на мнението на другите. Важно беше другите да бъдат изслушвани внимателно, да се разбере тяхната противоположна позиция, но и да се постави под въпрос, а собствената да бъде подкрепена с аргументи.

Най-накрая Давид Петров от гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора успя да убеди журито със своите способности по реторика и заедно с победителя на второ място Лия Стамболиева от гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали ще представи България на Международния финал в Братислава на 20 септември.
Международни младежки дебати подпомага дебатирането като средство за демократичен диалог и насърчава активното многоезичие в Европа. Общо около 2.500 ученика от 150 училища  в дванадесет страни в Централна и Източна Европа участват в проекта. Тази година България се включва за първи път в състезанието с 18 училища.

Международни младежки дебати – национално състезание в Централна и Източна Европа е проект на Гьоте-институт, на Фондацията „Спомен, отговорност и бъдеще“, на Общополезната фондация Херти и на Централата за училищно дело в чужбина.
Финалът се проведе под патронажа на Бойко Василев.