Институции Ученици

Ученик обикаля домовете на отсъстващи деца, връща ги в клас

18-годишният Божидар Михайлов от търговищкото село Беломорци обикаля домовете на отсъстващите деца, за да ги върне обратно в клас.

Като един от образователните медиатори в района ученикът има грижата да ги посети и да разбере защо не са в клас, разговаряйки с родителите им.

Ако детето е болно, им обяснявам, че трябва да си вземат извинителна бележка, за да не им спрат детските. Ако е здраво, казвам на родителите, че на следващия ден трябва да е на училище, за да не отсъства от учебни занятия,

сподели за своята дейност Божидар. Ромският му произход пък му помагал в комуникацията с някои от родителите, които не разбирали български.

На настойниците, които не искат да пускат хлапетата си, Божидар обяснява, че е по-добре да се учат редовно, да продължат по-нагоре, за да станат образовани хора, вместо да ги задържат вкъщи и да чакат да се омъжат. „Родителите виждат, че и аз уча, че е хубаво да се образоват. Те ми доверяват децата си да ги пазя да ги уча как да се държат добре. Искам да покажа на хората, които си мислят, че образованието е лошо нещо, че е добро. Всеки човек трябва да е образован, да има хубава работа“, заяви младежът. На хлапетата пък образователният медиатор обяснява, че трябва да бъдат дисциплинирани, че не трябва да отсъстват от учебните занятия, да бъдат по-толерантни, тъй като някои от тях се обиждат, карат се.

С помощта на Силвия Станчева, която е координатор за Североизточна България от „Амалипе“, Божидар прави в своето школо конференция за толерантността в училище. В нея вземат участие всички гимназисти от 9-и до 12-и клас.

Поговорихме как да бъдем толерантни, за ранните бракове, заради които момичетата не продължават с образованието си,

обясни той. Медиаторът уточни, че те са най-големият проблем за тяхната общност, тъй като когато момичетата станат на 12 – 14 години, родителите решават да ги омъжат и не мислят за обучението им. Проблемът не се отнасял за момчетата, тъй като те прекъсвали образованието си само за да помагат с работа на роднини.

Божидар завършва основното си образование в ОУ „Георги Бенковски“ в с. Беломорци, а сега е в 12-и клас в Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в Омуртаг. Смята да продължи висшето си образование във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в специалност начална педагогика. Миналата година той също е бил на път да се откаже от образованието си, но не се е предал. Младежът имал проблеми с втория си баща и тогава чичо му решава да го спаси, като доведе друго семейство, за да го иска за „заврян зет“. „Тогава аз се оправдах и казах, че няма да се женя. Всеки човек си има проблеми, но те ще се решат. Слава на Бога, в момента се разбирам с втория си баща и той ме подкрепя в моите начинания“, разказа момчето.

В училище дейностите му не свършват с това да убеждава другите да не спират да се развиват. Божидар в момента пише проект – „Млад благотворител“, за да може да получи финансиране за благотворителен концерт по идея на доброволците от център „Амалипе“. Със събраните средства те искат да подпомогнат учениците, които тази година завършват гимназия и искат да продължат в университет, но нямат финансовата възможност. „Ние ще ги подпомогнем да си платят първите семестриални такси“, обясни за идеята им. Ако получат разрешение, концертът ще бъде в театъра във Велико Търново.

Източник: monitor.bg