Ученици

Ученик дари над 3000 книги на читалища и домове за възрастни хора

19-годишният Кирил Балдев, който учи в 10-ти клас в Математическата гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик, е дарил над 3000 книги на читалищни библиотеки и домове за възрастни хора в различни краища на страната. Младежът живее в център за настаняване от семеен тип в село Звъничево, а името му като дарител е познато отпреди 3 години, когато за първи път започва да събира книги. Първото дарение било за изгорялото читалище в село Мененкьово, община Белово, което изгоря след късо съединение в сградата.

Кирил тогава пусна апел в социалната мрежа, че набира книги, за да се попълни библиотеката, също пострадала при огнената стихия. Хората започнаха да ме търсят, да питат как да ги дарят, казах им или да ги изпратят на читалището или на мен, споделя Кирил Балдев. След като помага на читалището в Мененкьово, последвала втора дарителска акция –събрал 300 книги за читалище „Звезда“ в село Звъничево, където живее.

Ръководството приема с радост дарението, тъй като все по-трудно отделя средства да купува книги, а особено ценни са детските издания, тъй като през лятната ваканция децата гостуват на баби и дядовци и идват да търсят книжки в читалището. „Книгата е висша ценност и по-добре да четеш в библиотеката, отколкото в електронен вариант“, разсъждава младежът. Освен употребявани книги, Кирил събира средства и закупува и нови издания.

По думите му фирми, бизнесмени и приятели подкрепят инициативата, а момчето е редовен читател в Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик, където също е правил дарения. Кирчо не спира да дарява и на други организации, където е сигурен, че хората търсят книги- последното му дарение е във великотърновското село Велчево, а в пазарджишкия район е зарадвал и домове за възрастни хора с най-ценното-книгата.

В социалните мрежи десетокласникът среща подкрепа от хората, които го хвалят за инициативата. Кирчо живее с по-малкия си брат в социалното заведение, а съдбата му трогна великата актриса Стоянка Мутафова, която при представянето на автобиографичната си книга “Добър вечер, столетие мое“ в Пазарджик, обеща да подари на момчето таблет.

Източник: monitor.bg