Мнения

Учебниците чисти от бисери

Бисерите в учебниците за предгимназиалния курс, които забавляваха неутралния читател, но изправяха косите на родители и специалисти вече ги няма. Или поне по-голямата част от тях. Елиминирането им беше продиктувано от обществения дебат и личната ангажираност на просветния министър Сергей Игнатов.

Той подхвана „война“ с бисерите в учебниците преди няколко месеца. Наред с безумия от рода на „морето е солено заради солта, разтворена в нея“ (бисер, вече известен като любим на министъра), той твърдо се изказа и против сложните, неразбираеми и в много случаи безмислени термини в учебниците.

Издателство „Просвета“ се концентрира върху елиминирането на всички текстове в народни песни от учебниците за четвърти клас, в които може да се открие сексуален подтекст, пише „24 часа“.

Изданието дава и примери.

В народната песен от Северна България „Пенка рибка лови“ лирическата героиня вече е призована да си пази тънки бели поли, за да не ги окаля и оваля, вместо да ги понадигне,

както бе досега.

Преди време в шоуто на Слави Трифонов беше прочетена френска наросна песен от читанката, която за отрицателно време придоби култов статут. Последният куплет звучеше така:

„Ти питаш защо ходят хората мръсни
по нашия край и по вашия край…
Защото садят свойто зеле с носа си.
И с други неща, за които си трай!“

Последният ред обаче вече е променен и ще се зачита:

„Ти питаш защо ходят хората мръсни
по нашия край и по вашия край…
Защото садят свойто зеле с носа си
по нашия край и по вашия край.“

„Веществото, което използваме като готварска сол, е разтворено в морската вода. Затова тя е солена“. Този ред заменя любимото определение на Сергей Игнатов за свойствата на морската вода.

От други две издателства – „Анубис“ и „Булвест“ уточняват, че след предложения на учители и експерти са актуализирали учебниците за пети и шести клас.

Експерти обаче са категорични, че причината за грешките нерядко се крие в кратките срокове за производство на учебници. Сега те са девет месеца.