Ученици Училища

Учебниците още ги няма, но помагалата са вече по борсите

Помагалата изпревариха новите учебници за 10. клас.

Преди да бъдат отпечатани и да се появят комплектите на „Анубис”, „Булвест” и „Просвета”, борсите заредиха готовите христоматии на издателство „БГ учебник”. Те са помощници в подготовката за националните външни оценявания и съдържат всички изучавани текстове от литературни произведения. Христоматията по литература за предстоящото НВО в 10. клас струва 12 лв., а за седмокласниците на същото издателство е на цена 7 лева. За 10. клас има също сборник „42 тематични теста по български език и литература”, както и „Тренировъчни тестове по БЕЛ”.

Пълните комплекти на новите учебници за 10. клас се очакват в края на август. Бавят се основно заради историята – съдържанието за времето на комунистическия режим и времето на прехода предизвика скандал с неточни, провокативни и манипулативни текстове /виж стр. 19/. Красимир Вълчев отказа да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат промени в текстовете за периода 1944-1989 г. и след 1989 г.

След като това вече е направено, министърът одобри новите учебници по история за 10. клас и е категоричен, че сега те отговарят на духа на новата учебна програма и има ясно изразено отношение към комунистическия режим. Във всички е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Предстои обаче да бъдат отпечатани тиражите.

Но към днешна дата не само историите, а и новите учебници на големите издателства по другите предмети още ги няма по борсите. Заредени са само на по-малки, които нямат пълен набор по всички дисциплини – например математика и география на „Архимед”, философия, биология, химия и физика на „Педагог”. Цената на вече отпечатаните варира между 12 и 14,30 лева на учебник.

От издателствата признават, че цените на целия комплект за 10. клас отново ще са високи. Миналата година стигнаха 217 лева само по основните предмети. За чуждите езици семействата похарчиха още стотина лева. Издателите обясняват, че не може да се намали цената, както и тежестта на раниците заради зададените стандарти – офсетова хартия 80, която е гланцирана. Някои са шити и лепени.

Тазгодишните десетокласници са в неизгодна позиция, защото не могат да купуват на старо. Те са по новите програми и за всеки следващ клас им трябва пълен набор нови учебници.

Източник: marica.bg