Ученици

Учебните програми за първи и четвърти клас са готови

Учебните програми за първи и за четвърти клас вече са разписани, а първолаците ще учат азбуката по нов ред, съобщи министъра на образованието Тодор Танев.

По думите му буквите от българската азбука в буквара ще бъдат разделени на 3 групи. По математика първокласниците ще изучават числата до 100, ще се учат да изваждат и събират и с десетици.

По думите на образователния министър Тодор Танев учениците в първи клас ще учат, както и досега, числата до 100. Министърът обясни, че децата ще се учат и да изваждат десетици – например 70 – 20, 10 + 40. Танев посочи още, че като съдържание програмите се доближават до тези от предишни години.

„В отделни становища ни обвиняват, че програмите били почти същите като настоящите. Естествено е те да си приличат. Няма революция, няма нови факти и винаги ще си приличат. Няма как да е по друг начин. Нека не забравяме, че става въпрос за изучаване на буквите, за първоначалните действия с числата, за първите представи за заобикалящия свят на учениците и не може в първи клас програмите да са нещо нечувано и невиждано. Възрастовите особености не допускат огромни разлики. Подобно е положението и в пети клас. Поставят се основите на предметното обучение“, каза Танев, цитиран от fbr.bg.