Мнения

Учебник „информира”, че „Траките пиели яко“…!

„Вечерите на заможните граждани в Рим често преминавали в разгулно плюскане и пиянство.“ „Траките пиели яко.“ „Пролетариите притежавали малко или нищо. И затова в списъците за имотното им състояние били отбелязвани само децата, които имали (пролетарии означава тези, които създават само деца).“

Това са точни цитати от проект за учебник за пети клас по „История и цивилизации“. За щастие учениците няма да учат по него, защото комисията към образователното министерство го отхвърли.

Становището на експертите е категорично – проектът не отговаря на стандартите, пише „Труд“. В него има и още абсурди. За да бъде съдържанието достъпно за децата, авторите са използвали и комикси. На един от тях Афродита и Венера, „посадени“ в дървени кофи и покрити с пяна, водят следния диалог: „Аз съм по-красива, освен това съм и по-млада“ – „Аз съм истинска богиня от Олимп, а ти си имитаторка“. 

Авторите поясняват на децата, че „и гръцката Афродита, както римската Венера, са били суетни и обидчиви. И двете са били омъжени за най-грозните от боговете – Афродита за ковача Хефест, а Венера за Вулкан.“

На друг комикс по темата „пазар за роби“ над момче, предлагано за продан, има надпис: „Момчето прави софтуер“, а над момичето до него пише: „Тя прави маникюр и работи добре с прахосмукачката“. 

Източник: novini.bg