Ученици

Учат децата в клас как да хапват здравословно

Специалисти по хранене ще влязат в училище през следващата учебна година, ако се приеме предложението на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

То е внесено в МОН и вероятно до края на март ще бъде разгледано и от законодателната комисия в парламента. Идеята е храненето да стане тема в учебните програми, а разговорът по нея да се води не от класния ръководител, а от експерти, които да влизат в час на класа, посочи Марияна Кукушева от НБСХС.

„Ние ще осигурим експерти и ще им плащаме, за да може децата да изграждат хранителни навици. За нас е важно като производители да възпитаме нашите потребители да търсят информация и да правят информиран избор, добави тя. Всеки месец по един час различни специалисти могат да влизат в училище и да разказват откъде идва храната, кой отглежда суровината за нея. Духът на уважение към храната е много важен, както и възпитанието да я споделяш във време, когато толкова големи количества се изхвърлят, а има гладуващи и недохранени.

Да се дадат тези знания, не е по силите само на семейството, производителите и училището, а са нужни обединени усилия, категорична бе Кукушева на дискусия за детското и ученическото хранене в рамките на изложението „Фудтех” в панаира.

Позицията на браншовата организация е, че наредбата за храненето в училища и градини не се спазва, а моделът с проверки на контролни органи не работи. „На нас са ни важни родителските организации, защото те пряко и ежедневно проследяват менюто. С внезапни проверки, за които е изтекла информация, не се постига резултат – заяви Кукушева. В детското хранене в градини и училища има сериозно присъствие на сивия сектор. Това е пагубно, защото той не работи по законодателството и не плаща данъци. А недобрата храна води до недобро отношение към нея”.

Кукушева призова родителите да надигнат въпроса за стандарт в закуските, тъй като гласът на браншовите организации не се чува. За сегашните 65 ст. не може да се осигури качество. При редовен излишък от 3 млрд. лева държавата може да си позволи една закуска да струва 1 лев, но да е произведена с истински продукти, категорични са от НБСХС.

„Лавка в училище не трябва да има, при положение че можем да осигурим топла, вкусна, полезна и качествена храна, каза още Кукушева. Няма как в едно училище да се въртят търговски обекти, които да дават възможност за корупционни схеми – и на ръководството на училището, и на определени кметства”. Запитана дали ще даде ефект решението занапред директорите на градините сами да обявяват обществени поръчки и да избират доставчици, тя отвърна, че не бива да се слагат под общ знаменател всички – и сега има морални хора, но на места системата се пропуква и това трябва да се пресече. Не сме против директорите да избират доставчици, но критериите да са публични, ясни и да има участие на родителската общност, настоя Кукушева.

Източник: marica.bg