Ученици

Утре започва шестият Софийски фестивал на науката

Официалното откриване на Софийския фестивал на наукатаще бъде от11:30ч. на 12 май (четвъртък) в откритата зона пред Театър София. Шестото издание на фестивала, организиран от Британски съвет България ще предложи близо 70 събития за всяка професия, възраст и занимание. В допълнение посетителите на фестивала ще могат да видят научни демонстрации, експерименти и изложби на над 27 щанда.

Специален гост на фестивала ще бъде д-р Мат Тейлър, главен учен на мисията „Розета“ на Европейската космическа агенция. Тази мисия осъществи първото в историята кацане на космически апарат върху комета. Мат Тейлър има докторат от Импириъл Колидж в Лондон, работил е по 4 космически мисии, а от 2005-та е водещ учен в Европейската космическа агенция по проект „Клъстър“ и мисия „Двойна звезда“. Презентацията на д-р Тейлър ще бъде в първата вечер на фестивала – на 12 май.

Част от програмата на фестивала ще бъде националния финал на конкурса за млади учени „Лаборатория за слава FameLab“. Международният конкурс се провежда в България за 10-та поредна година. Неговата цел е да открие тези млади изследователи, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Предизвикателството пред участниците е да обяснят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това само за 3 минути.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на МОН и е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година фестивалът ще се проведе от 12 до 15 май. През тези 4 дни фестивалните сцени в Театър София и шатрите в парка Заимов ще съберат над 60 български и международни учени.

На 12, 13 и 14 май е предвидена специална училищна програма за организирани групи от ученици. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Пълната училищна програма можете да намерите на http://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival/schools