Ученици

Успешна година за българските отбори по природни науки

Годината 2013 е една от най-успешните за българските отбори по природни науки, които завоюваха общо 65 медали и почетни грамоти от участията си в международни олимпиади и състезания.

Това стана ясно на среща на президента Росен Плевнелиев с участниците в Третата олимпийска среща на олимпийските отбори на България по математика, информатика, биология, химия, физика, астрономия, астрофизика, лингвистика.

Президентът посочи като повод за гордост постиженията на младите български информатици, които се наредиха в челната световна петица по програмиране и по информатика. През 2013 година българските национални отбори донесоха три медала за България по математика, пет по физика, два медала по химия, седем по лингвистика и шест по астрономия.

„Зад тези успехи стои целогодишният труд на учителите, на учените, на преподавателите, които са ангажирани с вашата подготовка, с обучението и със селекцията на националните отбори“, подчерта държавният глава в приветствието си към олимпийците.

Президентът Росен Плевнелиев изяви готовност да поеме патронаж върху предстоящ през следващата година форум, който да активизира диалога между държавните и академичните институции в подкрепа на подготовката и финансирането на националните български отбори по природни науки.

Държавният глава призова за по-активна държавна подкрепа за националните отбори по природни науки, както и за използване на възможностите на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По оперативната програма след 2014 г. е предвиден ресурс от 200 до 500 млн. евро.

„Не бива да пропускаме такава възможност да подкрепим младите български таланти и да ги покажем на света“, каза държавният глава, който обеща съдействие на Сдружението на ръководителите на българските олимпийски отбори по природни науки за подготовката на проект в подкрепа на младите олимпийци.

Източник: president.bg