Училища

УНСС и УНИБИТ с електронни изпити

На две места у нас университети вече залагат на електронни кандидатстудентски изпити. Това са УНСС и Университетът по библиотечно-информационни технологии (УНИБИТ).

В най-големият икономически институт на Балканския полуостров провеждат тестове всеки месец, а след това има и препитване на хартия. До юни всеки месец ще има по една сесия. Писмените изпити са в две сесии – предварителна и редовна.

Комисии са разработили по 800 въпроса от всички модули. С генератор на случайните числа се теглят задачите, които ще се паднат на дадения изпит. Изпитите се провеждат в две форми в електронна форма в тестовия център на висшето училище и в писмена форма на книжно тяло.

Целта е младежите да се явят колкото пъти желаят, за да имат възможност да си повишат резултата. При класирането се взема най-високата оценка от всички изпити.

УНИБИТ пък засега предлага само един електронен изпит и един хартиен еквивалент, като студентът може да си избере по-високата оценка при класирането. Ако желае, може да избере и матурата.

Най-голям интерес в УНИБИТ има към специалността информационни ресурси в туризма, за която се борят по 27 студенти за място.