Мнения

УНСС е номер 1 според ИНП

УНСС е университетът, класиран най-високо в рейтинговата класация на Института за национална политика (ИНП), информира всекидневникът „Телеграф“. Челната тройка се допълва от Медицинския университет в София и СУ.

След тях са Университетът по библиотекознание (УНИБИТ), НБУ и Варненският свободен „Черноризец Храбър“.

В класацията са намерили място Великотърновският, Техническият в София, Шуменският, Пловдивският, НАТФИЗ и Академията на МВР.

Рейтингът се определя по няколко критерия. Най-сериозните от тях са оценката на Агенцията по акредитация, броят на кандидатите да учат във ВУЗ-а, които се борят за едно място, колко са чуждестранните студенти и броят на хабилитираните преподаватели.

Трите университета в челото са най-разпознаваемите наши висши учебни заведения на международно равнище, отбелязват авторите на класацията.

Също така при тях работят най-добре системата за трансфер на кредити, програмата за академична мобилност и академичната автономия. За целта на проучването са били направени и различни допитвания със студенти, преподаватели, абсолвенти, научни работници от БАН, работодатели и служители в държавната и общинската администрация.