Учители

Уникално за Бургас: 50 кандидати за едно учителско място

В България има стотици свободни места за учители – начални, по математика, английски език, физика.

Единствено в Бургас 50 млади се борят за 1 учителско място. Този изненадващ резултат е показала кампанията на Регионалния инспекторат по образованието в Бургас за подмладяване на педагозите в града.

През юли шефката на образователния инспекторат инж. Виолета Илиева е предприела решителни мерки за подмладяване на педагозите, след като проучване в атестациите на преподавателите показало, че децата, които се обучават от прекалено възрастни учители, дават по-слаби резултати при матурите.
Проверка открила дори учители на 74 години.

Само от началото на лятната ваканция в Бургас са обявени конкурси за 100 места за учители – нечувана бройка за града. Търсят се преподаватели по всички предмети.

В началото на юли Илиева събира училищните директори и ги моли да прекратят договорите на навършилите пенсионна възраст. Неочаквано раздялата с толкова много учители не предизвиква криза. Напротив, напливът е изключително голям и се случва за една позиция да се борят по 40-50 млади кандидати. Обяснението е, че в Бургас има 2 университета и учителски институт, които всяка година произвеждат млади учители.

„Ако сега не уловим вълната от млади кадри, които излизат от университетите, след година-две те ще бъдат засмукани в други сфери“, обясни Илиева пред „24 часа“. Освен в Бургас, и в Пловдив не очакват криза за учители.
„Имаме и университет, който подготвя кадри.

Не мога да говоря за криза, а и се надявам да няма такава,
защото всяка година сме се справяли“, обясни шефката на пловдивския образователен инспекторат Иванка Киркова. Тя прави уговорката, че активната кампания за нови преподаватели сега започва и в началото на септември ще е ясно дали има недостиг на учители.

Над 700 свободни работни места за учители са обявени в София през юли от Регионалното управление на образованието в София. Работните места за пълни щатове са 690. Това съобщи шефката на образователното управление Ваня Кастрева.

Най-голямо търсене има за начални учители – 87 свободни места, на второ място са учителите по математика – 66 места, а на трето – учителите по чужди езици. Само по английски се търсят 59 учители. В детските градини вакантните места са 57. След тях са учителите по български език и литература и по информационни технологии.
Според Кастрева картината на липсващите педагози е идентична през последните години. Запазва се и профилът им по предмети.

„С въвеждането на целодневна организация на учебния ден в последните години се търсят много начални учители.“, обяснява причината за сериозния дефицит Кастрева.

Учителите по математика и информационни технологии, както и по чужди езици, имат възможност да търсят друго професионално поприще и за тях има по-голям глад. И столицата има политика за привличане на млади учители, но тук всеки българин има повече възможности за добре платена кариера в сравнение с Бургас или Пловдив.
Минималната учителска заплата е 920 лв., а средната брутна е около 1300 лв.

Учителите в София са около 19 000. Процентът на педагозите в пенсионна възраст е под 1 процент, но това е динамична величина.

Миналата година учителите над 60-годишна възраст в София били 932. Учениците – 135 000.

За разлика от Бургас и Пловдив, и във Варна и областта стоят незаети 70 места за учители.

Освен за специализирани преподаватели по солфеж, рисуване, народно пеене, пиано, най-голям недостиг има на
преподаватели по английски на различни нива – от начални класове до гимназиален курс.

Само по английски във Варна се търсят 18 учители. И в Кърджалийско най-сериозен е недостигът на учители по западни езици и по математика и информатика. През последните години в региона се усеща
дефицит и на учители в детските градини

Недостигът е предимно за училищата в малките населени места. В градовете вакантните места се заемали по-бързо.

В Благоевград най-много учители се търсят в двете професионални гимназии – по механизация на селското стопанство и транспорт в Разлог. Там се търсят учители по български език и литература, физика, двигатели с вътрешно горене, теоретично обучение по специализирани предмети и др.

Източник: dnes.bg