Училища

Университет се отказа от рейтинговата система

Вече имаме първи университет отказал се от участие в рейтинговата система, която оценява качеството на обучението предлагано в родните ВУЗ-ове. Висшето училище по застраховане и финанси изтъкна мотива, че те са субективни и неточни, пише „Стандарт“.

Ръководството е изпратило писмо до МОН, че всяко по-нататъшно включване на ВУЗФ в рейтинговата система ще бъде смятано за уронване на авторитета на вуза.

Причината за отказа е, че много от критериите, по които се мерят рейтингите, според ВУЗФ не са добре обмислени. Ползват се стари данни, нашата нова оценка от институционалната акредитация не е взета предвид, казаха от Висшето училище по застраховане и финанси. Сегашната им оценка била 9,04, а в рейтинга им все още се използва поставената преди 6 години оценка 7,5, посочиха от вуза. Те настояват, че единствената меродавна оценка е тази, която се дава от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Ако отново ни включат в сега съществуващата рейтингова система, ще си търсим правата по съдебен ред, допълват от висшето училище.