Институции

Университети на лов за студенти с изнесени изпити

Университетите в страната са намерили нов начин да подсигурят запълването на свободните места, обявени в план-приема си. Част от вузовете са започнали да провеждат изнесени изпити в различни градове в страната, установи проверка на „Монитор“.

По този начин те подбират по-лесно бъдещите си възпитаници и ги улесняват при провеждането на кандидатстудентските им изпити, като не ги задължават да пътуват до самия университет. Освен изпити в своите филиали в Пловдив и Сливен, Технически университет-София има изнесен изпити по математика в още 20 града в страната.

На 13 април те са във Видин, Враца, Плевен, Разград, Добрич, Казанлък, Кърджали, Стара Загора, Дупница. На 20 април кандидат-студентите ще могат да покажат уменията си да решават задачи в Ловеч, Велико Търново, Монтана, Търговище, Силистра, Хасково, Ямбол, Кюстендил, Сандански, Смолян. Изнесени изпити по биология за специалностите в бакалавър и професионален бакалавър в Медицинския университет в Плевен пък вече са започвали.

Предходната седмица са се провели в Монтана и Видин, където са се явили над 20 кандидат-студенти. От учебен отдел коментираха, че провеждат изнесени изпити за по-голямо удобство на бъдещите възпитаници на ВУЗ-а. „По този начин улесняваме кандидат-студентите. За повечето от тях това е първи изпит и се чувстват притеснени. В позната обстановка те са по-спокойни“, заявиха те.

Тази събота предстои изпит във Враца, а на 9 март кандидатстудентски изпит има и във Велико Търново. След това пък започва предварителната сесия на място в университета. Техническият университет-Варна също дава възможност на своите кандидат-студенти да проверят знанията си в родния си град. Гимназистите могат да се явят на безплатен изпит за общотехническата си подготовка по математика, информатика и електротехника. А ако са доволни от своята оценка, могат да заплатят и да я използват, когато кандидатстват на лято.

От университета обясниха, че изпитът се провеждат за всички ученици в едно от училищата в града или в няколко, ако има повече желаещите. Случвало се е за един ден да правят препитване в три различни школа. Изпитите се провеждат главно в градовете около Варна, но при запитване и 10-15 желаещи, се организират и на по-далечни места. Кампанията тече от ноември и вероятно ще продължи до края на април. При повече от 10 желаещи изпити в други градове организира и Аграрният университет в Пловдив.

Към момента такива са насочени на няколко места в страната. Първите са по биология и химия и ще се проведат на 13 март в Попово. На следващия ден същите изпит ще карат и желаещите в Плевен и Кнежа. В Добрич пък на 6 март от 9 ч. в Професионалната гимназия по аграрно стопанство кандидат-студентите ще положат изнесени изпити по биология, география и български език (езикова култура).

Документи за явяване на изпита се подават в същия ден в ПГАС – гр. Добрич, уточняват на сайта си от университета. Освен изнесени изпити, университетите провеждат и препитвания за кандидат-студентите си и във филиалите си. Така например Университетът „Ангел Кънчев“ в Русе провежда предварителни изпити за академичната 2019/2020 г. и в още три града – Силистра, Разград и Видин, където са филиалите на висшето училище.

Източник: monitor.bg