Мнения

Университетите – с все повече свободни места за обучение!

Свободните места в университетите се увеличават. Все по-малко са обаче младите хора, които имат желание да учат висше образование, защото повечето виждат, че могат да се реализират и без него!!!
 
По повод свободнитеместа в университетите, учители коментираха в социалните мрежи: „…Че кой да ги заема?! Умните и мотивираните-бягат, другите-не могат и да четат правилно! А, и не искат да го правят! Девалвацията е факт!…”.

За съжаление подобни мнения са факт и отразяват реалността, поне до толкова, до колкото желанието за образование намалява с повишаването на възможностите за бърза печалба и без него, а и с девалвацията на качеството на самото образование, нека го признаем…!

Според повечето експерти, драстично „трябва да се намали бройката на университетите в България. Всеки ВУЗ обявява свободни места,без да проучи, дали са необходими тези специалности. И така ще бъде, докато не се промени политиката на финансиране на ВУЗ-овете. Имаме 52 ВУЗ, в които бройките за последните години са повече от завършващите ученици. Държавата трябва да се намеси в редуцирането на бройката /ако може да се пребори с лобитата на всеки ВУЗ/…”.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg