Мнения

Университетите стартират подготвителните кампании с услуга 2 в 1

Още в първите дни на новата година университетите започват кандидат-студентските си и подготвителни кампании. Традиционните подготвителни курсове за приемните изпити се съчетават с упражнения за гимназиалните матури, информира „Труд“.

Преподаватели обясняват, че системата 2 в 1 е направена така, че ВУЗ-овете хем да подготвят бъдещите си кадри, хем да направят всичко възможно да бъдат готови за матурите през май.

В Софийския университет всички курсове за кандидатите, вървят с решаване на тестовете за матурите. Подготовката по математика започва от 7 януари, а подаването на документите е до 5 януари. Бъдещите студенти трябва да си приготвят по 400 лв, а зад чиновете ще сядат в събота и неделя.

От 6 февруари започва курсът по биология, срокът за записване е до 9 януари. Цената е същата като при математиката. От 14 януари са курсовете по чужди езици, които ще са само в събота. Таксата е 200 лева.

Курсовете по история вече са започнали. Те са в продължение на четири месеца и струва 400 лева.

През февруари започва подготовката в УНСС. 60 часа по всеки предмет срещу 420 лв чакат всеки желаещ.

ТУ-София осигурява курсове само по математика. От 15 юни за 15 дни ще има ускорена подготовка за редовната сесия във висшето училище.

В Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ, бивш ВИАС) е много трудно да се влезе без допълнителни знания. Освен по математика, там осигуряват и курсове по рисуване.