Училища

Университетите мислят да стимулират отличниците

Последните промени около размера на таксите за висше образование могат да доведат до сериозни промени и в статуквото в университетите. След като стана ясно, че учащите могат да заплащат до 2/3 от разходите за обучението си, в някои от ВУЗ-овете започнаха да мислят по варианти за безболезненото въвеждане на нововъведението.

Повечето от тях ще стимулират отличниците с намаления на таксите за тях или пълното им премахване. Други ще се погрижат да ги възнаградят с по-големи стипендии за висок успех. Идеите за подобни действия дойдоха от министъра на образованието Сергей Игнатов.

В Техническия университет-София дори са предложили на Академичен съвет първата стипендия да бъде вдигната до нивото на таксата, обяви за „Телеграф“ ректорът проф. Марин Христов. Той добавя, че в края на всеки семестър ще се гледа кой се е справил на необходимата висота и ще му се дават по-големи стипендии.

Според ректора на УНСС проф. Борислав Борисов обаче вариант, в който някой да учи безплатно специално за най-големият икономически университет на Балканите е неприложим, тъй като това кой как се е представил става ясно в края на семестъра.

Според него има друг вариант – таксите на всички студенти да се вдигнат, а парите, с които се вдигат, да влизат във фонд за стипендии. Впоследствие те ще се разпределят на най-добрите студенти. Така общата сума, която ще получат като възнаграждение, ще покрива голяма част от таксата за обучение.

Промените засега ще останат без отзвук в СУ. Там все още няма да вдигат семестриалните такси, но варианти за това ще бъдат обсъждани тепърва.

Самият министър е категоричен, че подобни промени и адекватната реакция на университетите, ще спомогнат за вдигане на качеството на образованието. Според него отличниците трябва да бъдат стимулирани за сметка на т.нар. „вечни студенти“. Игнатов е уверен, че на много места у нас се дава образование неотстъпващо по качество на това в престижни ВУЗ-ве зад граница.