Мнения

Университетите закъсаха за нови студенти

Родните университети масово закъсаха за първокурсници. Почти навсякъде планираната бройка нови студенти не е запълнена и висшите заведения правят всичко възможно до началото на учебната година да решат проблема.

От Техническия университет в София (на снимката) обявиха 200 свободни места в различни специалности, информира „Труд“. За да бъдат заети, от ВУЗ-а дават възможност да кандидатстват младежи, издържали изпита, но не влезли в желаната специалност. Освен това при успешно положен изпит по математика в друг университет, оценката може да бъде представена и в Техническия и с нея също да се кандидатства.

Прибягват се и до крайни варианти. Оценките от матурата ще важат, дори и кандидатът да не е подал допълнително молба. Нещо повече – ще се приемат и оценки от зрелостните изпити до 2008 г., когато бе поставено началото на задължителните матури.

Единствен в София без проблеми от подобно естество е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), който традиционно съсредоточава голям интерес към себе си. Не така обаче стоят нещата в друго икономическо висше училище – Стопанската академия в Свищов. Там също се оплакват от доста свободни места в различни специалности.

Част от ВУЗ-овете възнамеряват да обявят и прием за скъсани на лятната сесия на зрелостни изпити. Те трябва да се явят на поправка в края на лятото. Всеки издържал теста може да се пробва в желан от него университет, който дава възможността за кандидатстване само по документи.

В Софийския университет също са в трескава кампания по набиране на първокурсници.

Там определиха и датите, в които студенти от други университети могат да подадат молби за прехвърляне. Те са от 22 до 26 август. Преместването става със заповед на ректора.

В същия период става и кандидатстването за прехвърляне от една в друга специалност в Университета. Право на това имат успешно завършилите първи и втори курс. Допълнителните условия, необходимите оценки и всякакви подробности, желаещите могат да научат в „Учебен отдел“ на училището.