Ученици

Унгария планира 75% увеличение на заплатите на учителите

Правителството на Унгария планира през следващите три години да увеличи заплатите на учителите със 75% и до почти 2000 евро. Това обяви Бенс Ретвари, държавен секретар в Министерството на вътрешните работи на Унгария, което отговаря и за образованието, предава ТАСС.

Флагман пише, че кабинетът на Виктор Орбан, би искал да увеличи максимално заплатите на учителите, но това ще изисква не само средства от държавния бюджет, но и дължими на Унгария пари от фондовете на Европейския съюз. Засега те са блокирани, а Будапеща продължава консултациите с Брюксел как да ги получи през следващите месеци. „Ако това може да стане, то през 2023 г. заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 21% вместо с 10%, през 2024 г. – с 25% вместо с 10%, а през 2025 г. – с 29%. Това означава, че след три години, при 75% увеличение на заплатите, средната заплата на учител ще бъде 777 000 форинта (приблизително 1935 евро)“, обясни Ретвари във видео съобщение на страницата си във „Фейсбук“.

През цялата 2022 г. учители организираха протести с искане за по-високи заплати и някои промени в условията на труд. Правителството влезе в диалог с учителите, опитвайки се да намери компромисно решение и да предотврати прерастването на доста честите протести в общонационална стачка.

Според Ретвари е имало „най-широки консултации [за образованието] в историята на страната“. Проведени са срещи между учители и директори на училища с вътрешния министър Шандор Пинтер, организирани са анкети с участието на 57 000 учители и 130 000 родители на ученици, както и открити дискусии на кръгли маси.

Кабинетът на министрите от самото начало потвърди намерението си за постепенно увеличаване на заплатите на учителите, включително с поне 10% през 2023 г. В същото време той подчерта, че решението на този въпрос до голяма степен ще зависи от това дали Европейската комисия ще размрази дължимите на Унгария средства от фондовете на ЕС.

Източник: Flagman.bg