Училища

Удължен е срокът за кандидатсване по Схема „Училищен плод”

С решение на Министерски съвет срокът за кандидатстване по европейската схема „Училищен плод” за учебната 2010-2011 г. е удължен до 5 август. Заявления ще се приемат във всички Областни дирекции на фонда, след като Постановлението на Министерски съвет се обнародва в Държавен вестник. До 31 август е удължен и срокът за одобрение на кандидатите по тази схема.

 
Потенциалните кандидати
 

по схемата са три групи:

  • Учебни заведения;
  • Еднолични търговци и юридически лица, поели задължение към учебни заведения за доставка на плодове и зеленчуци, както и одобрени организации на производители;
  • Общините.
 

Прилагането на Схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. Общият бюджет по нея за предстоящата учебна година е 7 293 540,67 лева.

 
Целевите групи
 

са деца от трета и подготвителна група на общинските, държавни и частни детски градини, както и учениците от подготвителен до четвърти клас на общинските, държавните и частните училища.

 

Одобрените детски градини и училища по схемата ще раздават на децата безплатно пресни плодове и зеленчуци в периода от 15 септември – 31 май в 30 учебни седмици – по два пъти седмично.

 

Плодовете и зеленчуците трябва да се разпределят според тяхната сезонност. От плодовете на децата трябва да бъдат раздавани – ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. А от зеленчуците – домати, краставици, пипер и моркови.

 

Пълна информация, както и цялата документация за кандидатстване по схема „Училищен плод” може да откриете тук – http://www.dfz.bg/bg/selskostopanski-pazarni-mehanizmi/plodove-i-zelenchuci/uchilishten-plod/.