„Удар“ по реномето на система, която отдавна няма реноме

„Удар“ по реномето на система, която отдавна няма реноме

Председателят на Съюза на българските учители Янка Такева заяви, че бившата директорка на детската градина в “Горна баня”, повдигнала обвинения в неправомерен натиск за прием на деца, “омаскарява образователната система и то неоснователно”. Прави впечатление, че въпросната образователна система у нас е особено чувствителна не толкова към язвите, които я разяждат, но основно към удари по реномето.

Нека само си припомним случая с УНСС, когато на ръководството на университета изобщо не му беше проблем, че негови преподаватели работят по абсурден, незаконен и недопустим начин, а възропта единствено срещу уронването на престижа си. То пък един престиж… Така и Янка Такева не счита за нужно да адресира един реален проблем – в детските градини в България, но особено в София, където дефицитът на места е най-голям, приемът “по втория начин” е ежедневие. Връзки, подкупи, “дарения”, документни измами – това са стандартни методи, чрез които става влизането в системата на много места в столицата. И това не е подозрение, това е абсолютен факт. Всеки, който има дете във въпросната възраст или познати с такива деца, го знае. Знаят го и институциите. Само че вместо да потърсят решение на проблема, те вдигат вой до небесата като ощипана мома, че някой им цапа доброто име. И това при положение, че въпросното добро име не съществува отдавна.

Трудно е обаче да очакваме ефективна воля за борба с този проблем от система, която не просто го е създала, но и целенасочено го поддържа. И в тази система не са само директорите и останалите служители в сектора, които пряко се облагодетелстват от ситуацията и хората на висши постове или онези с връзки, които успяват да си издействат услуги. Във въпросната система са и всички родители, които доброволно газят закона, представяйки фиктивни документи или плащайки рушвети.

Да, собственото ти дете е най-важно и ако заради него се налага да нарушиш закона, си заслужава. Само че така се създава един порочен кръг на своеволие, законов хаос и безнаказаност, поддържащ порочен ред, заради който същите тези родители утре могат да се окажат от страната на ощетените. Защото след няколко години идва времето за същата жестока и мръсна битка за приемането на деца в 1 клас. И тогава може да се окаже, че някой друг е дал повече пари, представил е повече документи, ползвал е повече връзки, и този път вашето дете е извън класирането.

Именно затова колкото по-скоро сами осъзнаем, че с приема в детските градини има проблем, който като снежна топка нараства и се прехвърля и в други казуси, и той засяга всички ни, толкова по-скоро има шанс да престанем да слушаме глупостите, че осветляването на тези порочни практики руши реномето на системата.

Автор: Десислава Любомирова

Източник: actualno.com

Коментари във Facebook