Мнения

„Удар“ по реномето на система, която отдавна няма реноме

Председателят на Съюза на българските учители Янка Такева заяви, че бившата директорка на детската градина в „Горна баня“, повдигнала обвинения в неправомерен натиск за прием на деца, „омаскарява образователната система и то неоснователно“. Прави впечатление, че въпросната образователна система у нас е особено чувствителна не толкова към язвите, които я разяждат, но основно към удари по реномето.

Нека само си припомним случая с УНСС, когато на ръководството на университета изобщо не му беше проблем, че негови преподаватели работят по абсурден, незаконен и недопустим начин, а възропта единствено срещу уронването на престижа си. То пък един престиж… Така и Янка Такева не счита за нужно да адресира един реален проблем – в детските градини в България, но особено в София, където дефицитът на места е най-голям, приемът „по втория начин“ е ежедневие. Връзки, подкупи, „дарения“, документни измами – това са стандартни методи, чрез които става влизането в системата на много места в столицата. И това не е подозрение, това е абсолютен факт. Всеки, който има дете във въпросната възраст или познати с такива деца, го знае. Знаят го и институциите. Само че вместо да потърсят решение на проблема, те вдигат вой до небесата като ощипана мома, че някой им цапа доброто име. И това при положение, че въпросното добро име не съществува отдавна.

Трудно е обаче да очакваме ефективна воля за борба с този проблем от система, която не просто го е създала, но и целенасочено го поддържа. И в тази система не са само директорите и останалите служители в сектора, които пряко се облагодетелстват от ситуацията и хората на висши постове или онези с връзки, които успяват да си издействат услуги. Във въпросната система са и всички родители, които доброволно газят закона, представяйки фиктивни документи или плащайки рушвети.

Да, собственото ти дете е най-важно и ако заради него се налага да нарушиш закона, си заслужава. Само че така се създава един порочен кръг на своеволие, законов хаос и безнаказаност, поддържащ порочен ред, заради който същите тези родители утре могат да се окажат от страната на ощетените. Защото след няколко години идва времето за същата жестока и мръсна битка за приемането на деца в 1 клас. И тогава може да се окаже, че някой друг е дал повече пари, представил е повече документи, ползвал е повече връзки, и този път вашето дете е извън класирането.

Именно затова колкото по-скоро сами осъзнаем, че с приема в детските градини има проблем, който като снежна топка нараства и се прехвърля и в други казуси, и той засяга всички ни, толкова по-скоро има шанс да престанем да слушаме глупостите, че осветляването на тези порочни практики руши реномето на системата.

Автор: Десислава Любомирова

Източник: actualno.com