Училища

Уволниха директора на СМГ Антони Стоянов

Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов е уволнен. Според началника на Столичния инспекторат Ваня Кастрева заповедта му е връчена пред свидетели и влиза в сила от днес, 4 септември.

Във вторник трябва да има временно управляващ на длъжността, а по-късно с конкурс ще бъде назначен и нов директор.

Конфликтите в гимназията започнаха преди няколко месеца, след като Стоянов уволни учителката Петя Тодорова и не поднови договори на други учители. Според него Тодорова е уронила престижа на гимназията след участието си в комисията за математическото състезание „Европейско кенгуру“.

Преди десетина дни от Инспектората по образованието в София поискаха оставката на Стоянов, учители, родители и ученици се обявиха пък в негова защита, а други учители се заканиха, че няма да влязат на 15 септември, ако Стоянов още е директор.

На сайта на РУО-София е публикувана информация за свободно място за временно изпълняващ длъжността директор на Софийската математическа гимназия, който ще назнача аз, обясни Ваня Кастрева и отбеляза, че това трябва да стане бързо, защото остава малко време до началото на новата учебна година. Кандидатите за изпълняващ длъжността директор на СМГ трябва да имат минимум пет години педагогически стаж и педагогическа правоспособност, като те могат да не са само от СМГ.

Конкурсите за директори на училища се обявяват на друго ниво – за целия регион или за цялата страна, а към настоящия момент конкурси за директори няма обявени, каза Кастрева. Тя заяви, че „г-н Стоянов е в пълното си право, след като не пожела сам да подаде своята оставка, да обжалва тази заповед пред съда“.

За да бъде обявен конкурс за директор на СМГ, „първо трябва да приключи съответното дело, ако има такова“, обясни Ваня Кастрева. Тя каза, че сега има процедура, според която училищните печати и ключове, и училищната документация трябва да бъдат предадени на училищна комисия.

Източник: dnes.bg