Учители

Уволнената от СМГ учителка: Не съм ощетила учениците

Не съм ощетила учениците. Те са се явили на националното състезание. Това каза в сутрешния блок на bTV уволнената учителка от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Петя Тодорова. Тя допълни, че заповедта за уволнението й е отменена.

Не знам какъв е проблемът. Когато започне да се казва нещо, трябва да се продължи докрай, добави тя. Имаме разминаване с директора относно възгледа, по който да се развива СМГ – аз съм за това да има успехи, като лъскавата страна, медалите, са просто следствие на добрата работа, посочи Тодорова.

Вилма Доминикова, експерт в Регионалния инспекторат по образование, каза че Тодорова е действала в утвърден от министъра регламент и е изпълнила заповедта му. При множеството проверки, които бяха направени в СМГ през последните седмици, бяха установени множество нарушения. Никъде в нарушенията не става въпрос за дневници и отсъствия. Нарушенията са административни и финансови. Не са отчитани сумите, които са събирани от ученици за състезания, има и нарушения при обществени поръчки. За тези нарушения сме сезирали съответните институции.

Връчена е заповед за писмени обяснения на г-н Стоянов. Той трябва да отговори в тридневен срок. След това обясненията му ще се разгледат от комисия и ще се вземе решение как да се действа по-нататък, заяви Доминикова. Тя е категорична, че не е оказван натиск върху директора на СМГ Антони Стоянов.

Източник: blitz.bg