Учители

Увеличението идва от април

Пари за по-големи заплати на учителите има и сега, но реалното увеличение ще настъпи през април, коментира в интервю за „Телеграф“ служебният министър на образованието Николай Милошев.

„Това няма да им реши материалните проблеми. Самият факт, че ще им увеличим заплатите обаче, е някакво обществено признание. Държавата признава, че учителите са недооценени и търси в рамките на своите възможности леко да ги открои. Слабичък първи сигнал, но е нещо. Нашето правителство до края на март трябва да оформи новите заплати на учителите. Започват от април да получават по-високи заплати. Преподавателите са хора, които оценяват и моралните плюсове. Естествено е много трудно да оценяваш морални плюсове, когато ти е празен хладилникът“, казва Милошев.

„Никъде по света един преподавател не е с престижността и финансовите възможности на един лекар например“, казва още министър Николай Милошев и добавя:

„Постепенно обаче трябва да търсим начините как да отсеем качествените от некачествените , при положение, че те са на ръба на мизеруването“.