Учители

Увеличават учителските заплати, отпускат 223 млн. лева за образование!

223 млн. лева за образование допълнително ще бъдат предоставени за 2017 г., съобщи премиерът Бойко Борисов. Средно с 10% ще се увеличат учителските заплати.

След среща със синдикатите, в която участва и Владислав Горанов, премиерът заяви пред медиите:

„С финансовия министър решихме като основен приоритет и основни ангажименти да е новият Закон за средно образование, защото много закони се приемат в България, но не винаги са обезпечени. Позволяваме си го, това е основна разлика с предишното правителство, защото тази година сме събрали с 1.6 млрд. лв. повече вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата. Затова може в бюджета да направим това, което българските учители и образование заслужават, както и за науката“.

Борисов изрази надежда образователният министър Меглена Кунева, синдикатите и училищата да разпределят тези средства, така че те да отидат пряко при всяко българско дете.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева отбеляза, че за транспорта на учениците са определени 12 млн. лв., а за ремонт на старите и за купуване на нови автобуси са предвидени 2,6 млн. лева, предаде БТА.

За нуждите на децата със специални образователни потребности и за учителите им ще има 6 млн. лева.

Подкрепа ще получат и българските деца в чужбина, които посещават неделните училища, с допълнителни 1,5 млн. лева.

Колективният трудов договор е обезпечен с 12 млн. лева.  Българските учители ще бъдат мотивирани с още 126 млн. лева. От тях 100 млн. лв. са за учителски заплати, а 26 млн. – за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2017 година. 3 млн. лв. допълнително са договорени за работата на учителите в сектора на високите технологии.

В отговор на въпрос Такева посочи, че учителските заплати ще бъдат увеличени в съответствие с длъжностите и степените в образователната система.

Увеличение на заплатите ще има също за учителите в детските градини, както и за техническия и помощния персонал в учебните заведения.

По думите на Такева, социалните партньори ще определят, какво ще е разпределението на средствата конкретно. Според нея високият процент трябва да е за увеличаването на минималната начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители. По наши изчисления средното увеличение ще бъде 10%, отбеляза тя.

Няколкостотин милиона повече са изключително важни, защото ще гарантират прилагането на реформата, заложена в новия закон за образованието, отбеляза лидерът на КНСБ Пламен Димитров. 

Източник: dir.bg