Училища

Увеличават училищните бюджети средно с 4%

Нова схема за финансиране на учебните заведения. Идеята е от догодина повече пари да има за училищата в малките населени места. Ако новата система на финансиране бъде одобрена, това означава, че  бюджетите на училищата ще бъдат увеличени с между 1 и 30%. Таванът обаче ще бъде по-скоро изключение. Увеличението средно ще бъде с 4%, съобщи Нова телевизия.

Парите за училищата и детските градини от догодина трябва да се увеличат с 360 милиона лева. По-голямата част от тях ще бъдат дадени за увеличение на заплатите.

Припомняме, че през последните 10 години с делегираните бюджети се стигна до битка за всеки ученик и малките училища започнаха да се борят за оцеляване. Сега е решено принципът парите следват ученика да не от основно значение.

Допълнително пари училищата ще получават в зависимост от броя на паралелките си. И в голямото, и в малкото училище са убедени, че промени във финансирането трябва да има. Ще бъдат давани и средства за постоянните разходи на учебните заведения. Промените обаче не се харесаха на икономистите. 

Източник: nova.bg