Институции

Увеличават се злоупотребите с деца в интернет у нас

Сигналите за злоупотреби с деца в Интернет се увеличават и през 2009 г. са два пъти повече, отколкото през 2008 г., е съобщил координаторът на Националния център за безопасен Интернет – Георги Апостолов.

 

През 2009 г. в Националния център за безопасен Интернет са получени 1200 сигнала за злоупотреба с деца онлайн, като 170 от тях са били реални. Тези 170 сигнала били за разпространение на незаконно или вредно съдържание за деца, или незаконно и вредно поведение в Интернет спрямо деца. Най-много сред регистрираните случаи са на разпространение детска порнография в Интернет.

 

Според Георги Апостолов силно увеличаващият се брой случаи на насилие по Интернет спрямо деца се дължи най-напред на рязко нарасналия брой домашни компютри и потребители на интернет. „Най-бързо нарасна групата потребители на интернет до 18 години. Практически вече над 90 % от децата в България до 18 годишна възраст имат достъп до интернет и до компютър, като в големите градове над 87% ползват интернет през домашен компютър”, казва Апостолов, цитиран от Агенция „Фокус”.

 

Сайтовете за запознанства, много популярни доскоро само сред по-големите, вече се превръщат в хит сред децата. В България има поне над 120 такива интернет страници. В повечето от тях обаче няма никаква защита. Напротив – те дори изискват при регистрация задължително личните данни на децата – включително точен адрес, където живеят, и училището им. В един от последните случаи, с който се занимава Центърът за безопасен интернет, се стигнало не просто до запознанство, а до нещо много по-сериозно. Непознат мъж започнал да преследва момиче.

 

Георги Апостолов разказва пред БНТ: „И със заплаха, с изнудване, убеждаваше момичето да отиде да си вземе уебкамера на компютъра и да изпълнява каквото му се каже. За щастие, детето се беше уплашило достатъчно, за да сподели с майката. Тя се обърна към нас и нещата са в процес на разследване сега. Една доста добре разработена схема с цел шантажиране на деца с цел виртуален секс.

 

Сайтовете се превръщат обаче и в зона за саморазправа между децата и за показването на сблъсъците между тях в интернет.

 

Георги Апостолов разказва още за БНТ: „Подобен случай имахме с едно момиче от един северен град. Бяха му пробили профил в сайт за запознанства, бяха му сложили дискредитиращи я снимки и текстове, не нейни, и бяха сменили паролата, така че тя не можеше да влезе и да направи каквото и да било. Бяха започнали да пращат заплашителни имейли, SMS-и и бяха публикувани нейни лични данни, мобилният й телефон, в сайтове като обява за предлагане евтин секс. След няколко месеца се оказа, че същото момиче беше пребито жестоко на улицата, това е заснето като клип и е качено пак в интернет.

 

Основният проблем, според експертите, е отсъствието на внимание от страна на родителите за това какво правят децата им в интернет. И липсата на разговори вкъщи за опасностите в мрежата. Обикновено те започват, когато вече е прекалено късно.