Ученици

Увеличават парите за стипендии

С 50% ще се вдигнат парите за стипендии в училищата догодина и от сегашните 1 млн. лв те ще станат 1.5 млн., обявиха от МОН. От ведомството поясниха, че за първи път училищата раздават стипендии децентрализирано.

Това значи,  че директорът трябва да прецени дали да даде по-малки суми на по-голям брой отличници, или да ощастливи с по-големи стипендии по-малко деца.

В момента парите, които се отпускат по това перо не са обвързани с броя на отличните ученици, а се разпределят между тях, уточнява „Стандарт“.

Така се стига до случаите, в които дори бележник пълен с шестици не осигурява по-висока стипендия.

Всекидневникът дава за пример ЕГ „Пловдив“ и Математическата гимназия, където тази година отличниците се оказа повече и това на практика е свалило размера на месечния бонус.

Всъщност в школата, където децата с високи дипломи са по-малко, стипендиите са по-високи. Обратно – колкото са повече отличниците, толкова са по-ниски стипендиите им.

„Няма откъде да ги дофинансираме, защото трябваше да върнем преходните остатъци от стипендиите обратно в хазната. От делегирания бюджет на училището също не става – върху заплатите на учителите ли да посегнем“, коментира директорът на Математическата гимназия Ивайло Старибратов.