Учители

Увеличават заплатите на учителите със задна дата!

Увеличение на учителските заплати ще има със задна дата – от януари 2017 г. Мартенската заплата на учителите трябва да дойде с увеличението за предните два месеца, обяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Той допълни, че служебното правителство няма правомощия да променя бюджета, съответно да увеличава учителските заплати.

„На 20 януари ЕК излиза с електронно писмо, в което пише, че е направен одит на програмата. Той е показал, че няма разделение на властите. Едно звено трябва да дава парите, друго – да ги използва, а трето – да контролира дали се харчат по правилния начин. Тези три звена са събрани под една шапка – на тогавашния министър“, обясни пред Нова тв служебният министър.

Той отбеляза, че преди два дни е дошъл доклада, а промените на Кунева, породени за опазване на пари от ромски фондации изобщо не се споменават, каза още Денков и допълни, че докладът и критичните бележки изобщо нямат отношение към тези проекти.

По думите му България има да свърши неща в средното образование, науката и висшето образование. „Всички проекти, които са стартирали, не са замразени“, допълни той.

Денков изброи едни от най-големите проблеми в училище –  отпадащи деца, наркотици, насилие. Световната практика, според него показва, че справянето с тези проблеми става с извънкласни дейности, които вкарват децата след часовете в училище, дават им се допълнителни занятия, възможност да ходят в спортни клубове или читалища, които развиват интересите им. Той допълни, че за 2 години за това са отделени 140 милиона лева.

Източник: dnes.bg