Учители

Тя ги подкрепя, тя е психолог, тя е учител. Тя е Божанка от Шумен

Божанка Николова е млада учителка от Шумен. Преподава английски език и обяснява защо предметът ѝ е важен.

„Чуждият език е нужен, освен че трябва за работа на младите, той е и прозорец към света“, споделя Николова пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Тя разказва за професията си и за предизвикателствата в света на компютърните технологии и необятна информация. Младата учителка вижда двете лица на технологиите – те могат едновременно да събират и разделят децата.

„Младите хора трудно комуникират на живо един с друг и затова често вкарвам в процеса на работа иновативни игри – да работят като група, колектив“, казва Николова.

Ролята на учителя прескача задълженията на преподавател и той става важна социална фигура в живота на модерните технологични деца.

„Много често той е психолог, подготвя възпитаниците си за живота“, убедена е тя.

Младото момиче е преподавател за втора година в шуменското училище „Панайот Волов“. Завършила същото училище, тя следва „Английска филология“, след което избира пътя на учителя.

„Винаги съм искала да бъда преподавател. За мен наистина е важно децата да осъзнаят колко е ценно да знаят чужд език, защото той е полезен и дава перспективи пред тях“, казва Божанка и обяснява, че удоволствието от това да вижда как децата придобиват нови знания е несравнимо.

„Преподаването на чужди езици обогатява и културата на младите хора. Защото не може само да седят в чатовете, а имат нужда и от прозорец към света“, допълва младата преподавателка.

Според нея обаче усилията на учителя трябва да е насочена и към друго – да учи децата как да комуникират. Затова Божанка включва в часовете си различни игри – за да се ангажират децата да бъдат колектив, но и да усетят колко важно е да имаш доверие на някого. Много често това внимание и възпитание не се получава вкъщи, казва тя.

Децата имат нужда от емоционална подкрепа от учителя. Моите ученици винаги се обръщат не само с въпроси за предмета, а споделят проблеми и успехи, разказва младата учителка.

Много често те странят едно от друго – по-лесно им е да си напишат съобщение в социалната мрежа, отколкото да си комуникират на живо, допълва Божанка и смята, че най-важното е да изгради правилно един млад човек.
Тя обаче не отрича технологиите. Те могат да са полезни за учениците, но трябва някой да ги напътства как да ги ползват, казва Божанка.

Младата учителка е категорична, че днешните деца имат голям потенциал, но трябва да има усилие и от тяхна страна, и от страна на учителя, за да стигнат до успехи.

Източник: dnes.bg