Учители

Търсят се заместници на учителите в пенсия

6 милиона лева повече за обезщетения на педагозите при закриване или сливане на градини и училища иска Министерството на образованието. От просветното ведомство отричат такива намерения, защото предложенията за сливане и обединение на учебни заведения идват от общините. Но освен децата намаляват и учителите.

Справка на министерството на образованието показва, че от близо 90 хиляди учители у нас над хиляда са тези, които вече са пенсионери, но остават на работа, защото няма кой да дойде на тяхно място.

Близо 24 хиляди преподаватели пък са в предпенсионна възраст, тоест на 56 и повече години. Само за тази учебна година са се търсили над 3 хиляди учители в цялата страна. От миналата година, при пенсионирането си всеки учител получава обезщетение – до 10 заплати и половина.

Такова ще има и за 60-годишната Ганка Дойчева, преподавател по английски в столичното 125-о училище, когато реши завинаги да каже сбогом на професията. Макар и пенсионер от 2 години, госпожа Дойчева продължава да идва в клас. „Предполагам, че ще преподавам още, докато мога и това ми доставя удоволствие”, казва тя.

От 85 души педагогически персонал в 125-о училище 12 са работещи пенсионери. „Тази година ни предстои нови шестима колеги да се пенсионират и се надяваме те да решат да продължат да работят в училище и следващата година”, посочи заместник-директорът Стефана Петрова. 

„Малко са тези, които ще дойдат да работят в тази среда и няма да изберат частната фирма, преводаческата или някаква друга дейност”, призна тя.

Източник: btvnovinite.bg