Учители

Търсят около 80 учители в Търновско

Около 80 свободни работни места за учители и възпитатели са обявили училищата от област Велико Търново.

Начални педагози, преподаватели по чужди езици, по български език и литература, по математика, по химия и опазване на околната среда, по биология и здравно образование, по физика и астрономия и други предмети търсят да назначат учебните заведения. Има вакантни позиции дори за учители по физическо възпитание, музика и изобразително изкуство. Това сочи справката на Регионалното управление на образованието в старата столица.

Свободни места за педагози има в 31 учебни заведения. Те трябва да бъдат попълнени до началото на септември, за да може новата учебната година да започне нормално. Най-голямо търсене на преподаватели има в старата столица, където в повече от 10 училища има незаети учителски места. След това се нарежда Г. Оряховица, а там учители търсят пет училища.
Най-големи шансове да започнат работа имат тези, които са завършили начална училищна педагогика, като обявените позиции за учители и възпитатели са общо 15. Не по-малко търсени са и филолозите.

За повечето училищни директори е предизвикателство да подсигурят квалифицирани кадри по английски език. Но се търсят и специалисти по руски, немски и испански език. Около 20 са местата за филолози, като най-много – 8, са за преподаватели по езика на Шекспир. В четири училища пък искат да назначат учители по български език и литература. С всяка следваща година се увеличава и дефицитът на кадри и в областта на природните науки, като свободни места по тези дисциплини има в над пет училища. В други пет пък са обявили конкурси за учител по математика. Три учебни заведения търсят да назначат заместник-директори. Държавната търговска гимназия в Свищов чрез вътрешен подбор сред педагогическите специалисти ще определи кой да поеме задълженията на заместник по учебната дейност. Там има свободна позиция и за организатор по административна и стопанска дейност.

Другите две места, където трябваше да назначат заместници, бяха в търновското ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и СУ “В. Грънчаров” в Г. Оряховица. Там събеседванията с кандидатите вече са се провели. В четири училища от областта има свободни места за логопеди и психолози.

Източник: dnesbg.com